Aurinkokapselit – lue kaikki mitä aurinkokapseleista pitää tietää!

Aurinkokapselit ovat monelle rusketusta tai päivetystä himoitsevalle ostoslistalla. Viime vuosien hyvinvointitrendin kautta syntyneiden vitamiinien ja lisäravinteiden myötä myös aurinkokapseleiden suosio on kasvanut merkittävästi.

Kerromme tässä artikkelissa kaiken mitä aurinkokapseleista tarvitsee tietää!

Aurinkokapselit – mitä ne oikein ovat?

Aurinkokapselit ovat tyypillisesti lisäravinnetabletteja, jotka pitävät sisällään karotenoideja.

Kapseleiden teho perustuu siis karotenoideihin tai karoteeneihin, jotka ovat punertavia (oranssi, keltainen, punainen) kasvien väriaineita. Näistä tunnetuin on porkkanaöljyissäkin oleva oranssi beetakaroteeni.

Aurinkokapselit eivät suojaa palamiselta – onko niistä hyötyä?

Aurinkokapseleiden kanssa moni pohtii, että voiko näillä oikeasti saada ruskeamman ihon ja onko niistä mitään hyötyä?

Pääsääntöisesti aurinkokapselit eivät beetakaroteenin avulla rusketa laisinkaan, vaan vaikutus perustuu siihen, että beetakaroteenia syömällä iho muuttuu päivettyneen väriseksi – ilman auringossa makailemista. Sikäli siis paras beetakaroteeni voi olla hieman virheellinen ajatus lähestyä oikean aurinkokapselin löytämistä.

Näin ollen aurinkokapselit eivät siis suojaa palamiselta laisinkaan ja myöskään näiden avulla ei saa vaikkapa suojattua ihoa sen enempää aurinkolomalla kuin ilmankaan. Tärkein keino palamisen välttämiseksi on siis aurinkovoiteet ja fyysinen suoja, joka estää uv-säteilyä polttamasta ihoa.

Vaihtoehdot aurinkokapseleille

Aurinkokapseleiden osalta vaihtoehtoisia keinoja saada rusketus ovat seuraavat:

 • Syö porkkanaa, tomaattia ja muita keltaisia tai punaisia vihanneksia. Näistä saat elimistöösi samoja ainesosia kuin aurinkokapseleista. Toki aurinkokapseleilla saat vauhditettua juuri haluttujen ainesosien imeytymistä.
 • Käytä itsellesi sopivaa itseruskettavaa:
  • Jos ihosi on vaalea, osta asteittain tummenevaa itseruskettavaa
  • Jos ihosi on keskisävyinen tai tumma, voit ostaa mitä tahansa tummaa itseruskettavaa
 • Suojaa ihosi kunnolla aurinkovoiteilla tai suojakertoimia sisältävillä aurinkoöljyillä ja rusketu auringossa – tietenkin rajatun ajan verran
  • Aurinkokapselit kuitenkin voivat auttaa aurinkoihottumaan, jota voi auringoallergisille syntyä
 • Jos uskaltaudut solariumiin, kannattaa tällöin ostaa solariumvoiteita jotka tehostavat rusketustulosta ja täten auttavat lyhentämään myös solariumissa maattavaa aikaa

Erilaiset aurinkokapselit

Aurinkokapseleita listataan useisiin eri tyyppeihin. Perinteiset aurinkokapselit ovat keskittyneet siihen itseensä, eli ihon ruskettamiseen beetakaroteenin avulla. Tyypillisesti näissä on 6-10 milligrammaa beetakaroteenia.

Markkinoilta löytyy myös monivitamiinituotteita, joissa aurinkokapseleihin on lisätty vitamiineja tai muita lisäravinteita. Näitä lisättyjä ainesosia voivat olla vaikkapa sinkki, seleeni, E-vitamiini. Yleisesti siis, jos syöt muita vitamiineja tai lisäravinteita – on hyvä tarkistaa ettei aurinkokapselien syömisen yhteydessä näiden päiväkohtaiset annosmäärät pääse kasvamaan liian korkeiksi.

Yksi luonnonmukainen vaihtoehto aurinkokapseleille on myös spirulina – sillä 100 grammaa spiruliinaa pitää sisällään betakaroteenia jopa 375 milligrammaa, joten myös spirulinatabletit voivat olla hyvä vaihtoehto aurinkokapseleille.

Ruskettavat aurinkokapselit auttavat rusketuksessa

Ruskettavat aurinkokapselit ovat siis käytännössä kaikki aurinkokapselit, mutta ne missä punaisia väriaineita (karoteeneja tai beetakaroteeneja) on isoja määriä per kapseli, on tuloksena tyypillisesti tummempi pohjaväritys.

Kun aurinkokapselien käyttämisen yhdistää omaan ihotyyppiin sopivaan itseruskettavaan, on lopputuloksena tyypillisesti tumma ja kaunis rusketus. Ennen kummankaan, itseruskettavien tai aurinkokapseleiden, käytön aloittamista kannattaa kuoria iho kunnolla, esimerkiksi kuorintavoiteella. Lisäksi kannattaa valmistautua ihon aktiiviseen kosteuttamiseen joka ilta, jotta itseruskettavan antama rusketus säilyy tasaisena ja pitkään mahdollisimman kauan.

Aurinkokapseleiden käyttö ja kokemukset

Aurinkokapseleilla parhaan tuloksen saa kun niiden käytön osaa aloittaa hyvissä ajoin ennen runsasta auringonottoa tai haluttua rusketustulosta.

Tyypillisesti aurinkokapseleita kannattaa alkaa syömään 2 – 3 viikkoa ennen haluttua ajankohtaa.

Syömistä suositellaan jatkettavaksi vielä kaksikin viikkoa itse auringonoton jälkeen. Parhaan lopputuloksen saamiseksi on siis tärkeää ennakoida ja valmistautua riittävällä määrällä aurinkokapseleita.

Suomessa aurinkokapseleiden syöminen kannattaa keskittää huhtikuusta elokuun loppuun, jonka jälkeen tyypillisesti syyskelit ottavat jo vallan ja rusketus jää enää täysin omaksi iloksi.

Parhaat aurinkokapselit

Markkinoilta löytyy lähes loputon määrä aurinkokapseleita. Ei voi yksioikoisesti sanoa mikä on kenellekin paras, sillä jokaisen yksilöllinen elimistö toimii omalla tavallaan betakaroteenien ja eri lisäravinteiden kanssa. Listasimme selvityksemme perusteella arvostelut ja kokemukset huomioiden kaikki parhaimmat aurinkokapselit:

 • imedeen tan optimizer
 • betamax aurinkokapseli
 • Puhdas+ aurinkokapselit (Premium Sun Capsules)
 • Karovit aurinkokapselit
 • Puhdistamo Tripla Aurinko

Aurinkokapseleita voi ostaa mm. seuraavista myyntipaikoista: