Mustapäiden poisto – näin teet sen oikein

Jokaisella ihmisellä on mustapäitä. Niitä on, vaikka ihoa hoitaisi kuinka hyvin. Hyvin hoidetulla iholla mustapäät eivät kuitenkaan ole näkyviä, eikä niitä ole niin paljon kuin vaikkapa rasvaisella ja likaisella iholla.

Mustapäillä tarkoitetaan siis pieniä mustia tai tummia pisteitä ihossa. Kun mustapäitä puristaa, on helppo huomata niiden olevan vähän kuin ihon alla olevia ihomatoja.

Mustapäitä on kaikkein helpointa poistaa kuorimalla iho säännöllisesti. Kuorinnalla tarkoitetaan kuorintavoiteen käyttämistä. Kuorintavoiteiden ja kuorimisen lisäksi myös ihon kosteuttaminen on tärkeää.

On kuitenkin selvää, että ihoa tulee hoitaa säännöllisesti päivittäin, jotta mustapäiden suuresta lukumäärästä voi päästä eroon.

Ihotyyppi vaikuttaa mustapäiden hoidossa

Ihotyypillä on merkitystä mustapäiden hoidossa. Kaikkein raskaimmat hoitotavat eivät sovi herkälle iholle, joten hoitotyyppi tulee valita oman ihotyypin mukaan.

Jos iho on herkkä tai huonossa kunnossa, tulee sitä kuoria ja hoitaa hellävaraisesti. Esimerkiksi kuorinnassa ja hoidossa käytettyjen aineiden ja välineiden tulee olla sellaisia, että ne sopivat myös herkälle iholle.

Pahimmillaan voimakas kuorinta-aine pystyy vahingoittamaan herkän ihon pintaa. Jos kasvojen ihossa on naarmu tai hankauma, ei kuorinta-aineita kannata laittaa tuolle alueelle. Voimakkaat aineet voivat aiheuttaa punoitusta ja samalla myös kirvellä tai tuntua muuten ikävältä.

Tuotteet mustapäiden poistamiseen

Mustapäiden poistaminen onnistuu hyvin kotona. Muutamia perustuotteita on kuitenkin hyvä olla olemassa, jotta ihonhoito onnistuisi mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti.

Ensiksi on hyvä tietää, että mustapäiden puristelu ei ole hyvä asia ihonhoidossa ja huolehtimisessa. Mustapäiden puristelu on rasittavaa iholle, eikä oikeastaan suoraan edes puhdista ihoa tai hoida mustapäitä. Se saattaa poistaa mustapäitä väliaikaisesti, mutta ei hävitä ongelmaa kokonaan.

Erityisesti mustapäiden poisto nenän alueelta voi olla kireän ihon vuoksi haastavaa, jonka vuoksi ihonhoito poissulkee mustapäiden syntymistä nenään ja nenän ympäristöön.

Kuorintaa varten on hyvä ostaa salisyylihappoa sisältävä kuorinta-aine sekä erilaisia naamioita. Varsinkin naamiot ovat tehokkaita tapoja hoitaa mustapäitä ja ihoa noin yleisesti ottaen.

Mustapäiden poisto kotona: savinaamio, mustapääimuri ja mustapäärauta

Mustapäiden poisto kotona onnistuu esimerkiksi savinaamion avulla. Savinaamio asetellaan kasvoille ja sen annetaan olla niin kauan, että savi kovettuu. Kun näin on tapahtunut, naamio kuoritaan pois. Yleensä naamioita käytetään joko kerran tai kaksi kertaa viikossa. Markkinoilla on nykyään myös erityisesti mustapäiden poistoon tarkoitettuja naamioita, joita kutsutaan yksinkertaisesti mustapäänaamioiksi.

Erilaisten kuorinta-aineiden ja naamioiden lisäksi on olemassa myös mustapää imuri, jonka avulla mustapäät voi poistaa helposti, nopeasti ja tehokkaasti. Mustapää imuri on kuitenkin ainoastaan väliaikainen helpotus mustapääongelmaan. Sillä saa toki poistettua yksittäisiä mustapäitä, mutta mustapää imuri ei sinällään hoida ihoa ollenkaan.

Vaihtoehto imurille on mustapäärauta, eli komedorauta. Se on nimensä mukaisesti metallinen väline, jolla voi poistaa mustapäitä. Rauta on imuria edullisempi vaihtoehto, joten jo sen vuoksi se sopii useammille. Rautaa on myös helppo käyttää ja se on nopea apu akuuttiin mustapääongelmaan.

Mustapäärauta on kosmetologien tehokas työväline mustapäiden poistamiseen. Mustapäärauta on loistava apuväline kasvojen syväpuhdistukseen. Siinä on kaksi lenkkiä, joiden avulla ihomadot ja epäpuhtaudet on helppoa painella pois ihohuokosista. Sen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä liialla voimalla ja valmistelemattomalle iholle sillä on mahdollista aiheuttaa myös arpia, jopa pysyvästi. Eli, kun käyt suihkussa tai saunassa, on ihosi usein sen jälkeen valmis mustapääraudalle. Tässä vielä pikaohjeet mustapääraudan käyttämiseen:

  1. Puhdista kasvojesi iho kunnolla, mielellään vaikkapa lämpimässä suihkussa, jotta bakteerit poistuvat kasvoilta. Jos mahdollista, mielellään kuori, höyrytä, sauno.
  2. Desinfioi mustapäärauta tai mustapäiden poistoneula ennen käyttöä
  3. Aseta neulan lenkki kasvoillesi, niin että lenkki ympäröi mustapään tai finnin.
  4. Paina rautaa ihoa vasten niin, että mustapää tai finni puristuu
  5. Jos käytössä on mustapääneula, käytä neulan terävää kärkeä varoen tunkeutuaksesi syvemmälle finniin.

Riippumatta käyttämästäsi välineestä, on myös tärkeää tehdä kaikki toimenpiteet puhtaalle iholle ja mielellään myös pyyhkiä iho puhtaaksi mustapäiden poistamisen jälkeen.

Mustapäiden hoito miehillä

Miesten kohdalla mustapäiden hoito onnistuu samaan tapaan kuin naistenkin kohdalla. Tärkeintä on keskittyä ihon hyvästä kunnosta huolehtimiseen ja kosteuttamiseen.

Miehille on olemassa omia ihonhoitotuotteita, joilla on mahdollista pitää huolta omasta ihostaan. Miesten kannattaakin käyttää juuri miehille suunnattuja tuotteita, sillä niiden kohdalla ollaan osattu ottaa huomioon kaikki se, mitä miehen iho vaatii.

Mustapäiden poisto miehet onnistuu samaan tapaan kuin naisillakin. Kuorinta, naamiot ja kosteutus ovat suuressa roolissa ja vaikuttavat merkittävästi siihen, miten tehokasta mustapäiden hoito on. Mustapäät palaavat kuitenkin todella nopeasti takaisin, mikäli ihoa ei hoida. Sen vuoksi hoitoa täytyy jatkaa päivästä toiseen.

Perinteisellä ihonhoidolla pääsee jo pitkälle, mutta myöskään tehokkaampia ihonhoitokeinoja ei saa unohtaa. Ne täytyy suorittaa viikoittain, jolloin myös lopputulos näyttää hyvältä.

Miesten kohdalla on syytä ottaa huomioon myös parranajo ja sen aiheuttama ärsytys iholle. Hyvillä ihonhoitotuotteilla iho jää niin pehmeäksi, että myös parranajo onnistuu helpommin. Parranajon jälkeen on syytä käyttää kosteuttavaa voidetta, joka saa ihon rauhoittumaan. Jos näin ei tee, iho voi jäädä punoittamaan pidemmäksikin aikaa. Ihosta huolehtiminen parranajon jälkeen helpottaa myös muuta ihonhoitoa. Kun ihon pitää puhtaana kaikissa tilanteissa, eivät mustapäätkään ala vaivaamaan niin helposti. Mustapäät ovat nimittäin varsinainen ongelma erityisesti likaisella ja rasvaisella iholla.

Onko kosmetologilla käynti suositeltavaa mustapäiden hoitamiseksi?

Vaikka mustapäitä voi poistaa hyvin myös kotona, ei poistaminen ole lopullinen ratkaisu itse ongelmaan. Se saa ihon näyttämään hyvältä väliaikaisesti, mutta jos mustapäitä alkaa ilmestymään kohtalaisen usein, on syytä varata aika kosmetologille.

Kosmetologi osaa auttaa kaikenlaisten iho-ongelmien kanssa ja kosmetologin avulla pystyy poistamaan mustapäät hellävaraisesti. Yleensä kasvot käsitellään ennen poistoa siten, että mustapäät voi poistaa varovasti ihoa rasittamatta.

Mustapäiden poiston jälkeen kosmetologi tekee asiakkaan iholle sopivan hoidon. Koska kosmetologit ovat kauneusalan ammattilaisia, jonka myötä he tietävät parhaiten, millainen kauneushoito sopii millekin ihotyypille. Kosmetologeilla on myös kaikki parhaimmat ja tehokkaimmat puhdistusaineet, joiden avulla ihoa saa puhdistettua syvemmältä. Nämä ovatkin yksi oleellisimmista seikoista, mitkä erottavat kotona tehtävän puhdistuksen ja kosmetologin tekemän puhdistuksen.

Kotona tehty puhdistus ei syväpuhdista ihoa, mutta kosmetologin välineillä ja aineilla syväpuhdistus onnistuu. Sen vuoksi kosmetologilla olisikin hyvä käydä vuosittain tai jopa useamman kerran vuodessa. Näin kasvojen iho pysyy hyväkuntoisena ja hyvän näköisenä. Kun ihoa puhdistaa syvältä säännöllisesti, ei mustapäitäkään ilmesty niin tiuhaan tahtiin. Silloin kotona tehtävä puhdistus on helpompi suorittaa, sillä sen ei tarvitse olla niin kokonaisvaltainen puhdistus.

Parasta onkin siis hoitaa ihoa päivittäin kotona ja sen lisäksi käydä säännöllisesti kosmetologilla.