Näin rusketut parhaiten ja turvallisesti

Auringonotto on ihanaa ja rentouttavaa puuhaa, mutta aina on hyvä muistaa suojautua auringon haitallisilta UV-säteiltä. Vaikka aurinko ei paistaisikaan pilvettömältä taivaalta, ovat UV-säteet silti voimakkaita.

Aurinkovoidetta on siis hyvä sivellä koko kehon alueelle ennen ulos lähtemistä aina, kun ulkona on aurinkoinen sää. Kasvojen iho kannattaa suojata myös talvella, sillä talviaurinko vaikuttaa ihoon samalla tavalla. Auringonotossa tärkeää on siis turvallisuus ja se, että ruskettuminen tapahtuu suojatusti. Sen lisäksi auringonotto kannattaa muutenkin tehdä oikein, jotta lopputuloksesta tulee tasainen.

Kukaan tuskin haluaa olla ruskettunut esimerkiksi vain toiselta puolelta kehoa. Koska jokaisen iho reagoi ruskettumiseen eri tavoin, tulee ihmisen tuntea itsensä ja tietää, kuinka nopeasti ruskettuu ja kuinka vahvakertoimista aurinkorasvaa tarvitsee. Lapsille suositellaan kerrointa 50, mutta monet suomalaiset aikuisetkin käyttävät tuota kerrointa. Suomalaisten iho nimittäin palaa helposti.

Miten siis voi ruskettua ilman, että palaa? Se selviää tässä artikkelissa.

Miten ruskettua helpommin?

Miten voi ruskettua nopeasti? Vaatiiko se tuntikausien makoilua auringossa?

Ilman aurinkovoiteita toki voi ruskettua nopeasti, mutta aurinkovoiteiden käyttämättä jättäminen ei ole suositeltavaa. Aurinkovoidetta tulee levittää kehoon joka kerta ennen ulos lähtemistä ja sitä kannattaa myös lisätä päivän aikana. Aurinkovoiteesta huolimatta auringonottaja saa pintaansa kauniin rusketuksen ilman palamista.

Miten sitten voi ruskettua naamasta? Auringossa pää kannattaa suojata aina päähineellä, mutta kasvot ovat silloinkin esillä. Levitä vain kasvoihin aurinkovoidetta ja nauti sen jälkeen auringosta. Kasvojen ruskettuminen tapahtuu yhtä helposti kuin muunkin kehon ruskettuminen. Kasvot kuitenkin palavat herkästi, joten kasvoihin voi käyttää voimakkaampaa aurinkovoiteen kerrointa kuin muualle kehoon.

Jos kasvot ovat hyvin ruskettuneet, moni voi miettiä mielessään, miten voi ruskettua enemmän myös muun kehon osalta? Helpointa ruskettuminen ei itse asiassa ole paikalla maatessaan, vaan liikkuessa. Kun ihminen liikkuu, koko keho saa aurinkoa jatkuvasti ja tasaisesti. Näin siis koko kehon rusketus syntyy helpommin, sillä auringossa makaaminen vaatisi sen, että selkäpuoli ja vatsapuoli olisivat auringossa vuorotellen.

Lähde siis liikkumaan ulos, niin saat varmasti tasaisen rusketuksen nopeasti.

Miten ruskettua paljon?

Jotkut haluavat kevyemmän rusketuksen ja toiset taas pitävät enemmän tummasta rusketuksesta. Miten siis voikaan ruskettua paljon?

Se onnistuu kaikkein helpoiten siten, että ulkona auringossa viettää runsaasti aikaa. Tällöin täytyy kuitenkin muistaa huolehtia omasta hyvinvoinnista. Aurinkovoiteen lisäksi se tarkoittaa veden juomista. Mitä lämpimämpi ilma on, sitä enemmän vettä on juotava. Veden sanotaan myös olevan hyvä rusketuksen tehostaja, joten sillä on monia loistavia vaikutuksia.

Jos oma ihotyyppi on sellainen, että iho ruskettuu nopeasti ja ei pala, on voimakkaan rusketuksen hankkiminen helppoa. Jos iho taas palaa helposti, auringonotto on syytä aloittaa varovaisesti ja aurinkovoidetta tulee muistaa lisätä säännöllisesti.