Päänahan kuorinta on yhtä tärkeää kuin ihon kuorinta

Monet meistä kuorivat kasvojen ja vartalon ihoa, mutta harva kuorii päänahan ihoa.

Kaikki eivät edes ole tietoisia siitä, että sellainenkin on mahdollista. Se on kuitenkin tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, eikä päänahan kuorintaa saisi unohtaa.

Päänahan kuorinta auttaa monenlaisiin hiuspohjan ongelmiin, mutta se saa päänahan yksinkertaisesti myös tuntumaan paremmalta, kutisemaan vähemmän ja hilseilemään vähemmän.

Päänahan iho uusiutuu jatkuvasti, kun hiuksia lähtee ja niitä kasvaa takaisin, mutta se ei yksin riitä pitämään päänahan ihoa puhtaana. Myöskään shampoolla peseminen ei auta.

Päänahan kuorinnan ensisijainen tehtävä onkin poistaa kuollutta ihosolukkoa, jota päänahkaan jää. Kun se kertyy alueelle, alkaa päätä kutittaa.

Päänahan kuorinta vähentää talin eritystä

Päänahassa on talia, jota sinne kertyy luontaisesti koko ajan. Tali on siis eräänlainen öljy, joka rasvoittaa helposti hiukset.

Jos päänahassa on runsaasti talia, syntyy myös enemmän hilsettä. Tali nimittäin ruokkii hiivaa, joka aiheuttaa hilsettä. Kun talin erityksen saa hallintaan, ei hilsettäkään pääse syntymään samassa mittakaavassa.

Oikeilla tuotteilla suoritettu päänahan kuorinta auttaakin vähentämään talin määrää. Päänahan kuorinta kotona onnistuu päänahan kuorintaan tarkoitetuilla kuorinta-aineilla. Kuorinta-aineessa olisi hyvä olla luonnollista hiivan kasvua estävää ainesosaa, kuten erilaisia öljyjä. Varsinkin teepuuöljy ja rosmariiniöljy ovat suosittuja ainesosia, joita käytetään useissa päänahan kuorintaan tarkoitetuissa tuotteissa. Kosteuttavan vaikutuksen ansiosta kuorinta on hellävaraista, eikä vahingoita päänahan ihoa.

Päänahan iho nimittäin on herkkä ja saattaa rikkoutua liian voimakkaan kuorinnan aikana.

Kotona tehty päänahan kuorinta

Päänahan kuorinnan voi suorittaa monilla eri aineilla.

Päänahan kuorinta kotona (tee-se-itse) onnistuu myös sellaisilla tuotteilla, jotka löytyvät takuulla jokaisen ruoka-ainekaapista. Esimerkiksi kahvi ja suola ovat tehokkaita ainesosia, jotka myös vähentävät hilseilyä.

Päänahan hieronta suolalla stimuloi päänahan verenkiertoa ja saa hilseen irtoamaan helpommin. Kuorinta suolalla tapahtuu siten, että suola levitetään ensin päänahkaan koko pään alueelle. Sen jälkeen sormia kostutetaan vedellä, jonka jälkeen kosteilla sormilla hierotaan päänahkaa noin 15 minuutin ajan. Tuona aikana suolan karheus stimuloi verenkiertoa ja samalla kuorinta vaikuttaa myös hilseilyyn.

Kahvikuorintaan taas käytetään jäähtyneitä kahvinpuruja. Kahvinpurut hierotaan kevyesti päänahkaan koko pään alueelle. Hieronnan jälkeen kuorinnan annetaan vaikuttaa hetki ennen kahvinpurujen huuhtelemista. Tämän jälkeen hiukset voi pestä normaalisti niin shampoolla kuin hoitoaineellakin. Peseminen ei vaikuta ollenkaan siihen, miten hyvin kuorinta onnistuu.

Kahvinpuruja ja suolaa löytyy lähestulkoon jokaisesta kotitaloudesta, joten päänahan kuorintaa varten ei edes tarvitse ostaa erikseen erityisiä kuorinta-aineita. Kuorinta olisi hyvä suorittaa noin kerran viikossa. Tällöin päänahka pysyy hyvässä kunnossa, eikä hilseily haittaa elämää. Jos päänahkaa hoitaa, pysyvät myös muut päänahan ongelmat poissa eikä erikoisiin shampoihin tai hoitoaineisiin tarvitse tuhlata erikseen rahaa.

Kuorinta on siis monessakin mielessä kannattavaa.